QT ile Programlama

QT ile Programlama

Qt, belli bir platforma bağımlı kalmadan uygulamalar yapmak amacıyla oluşturulmuş bir geliştirme ortamı, aynı zamanda da bir geliştirme kütüphanesidir.1995 yılında Trolltech adlı Norveç’ li bir firma tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra ise Haziran 2008 de Nokia tarafından satın alınmıştır.

 Peki, belli bir platforma bağımlı kalmadan derken neyi kastediyoruz? Qt kullanarak geliştirdiğiniz uygulamaları üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan pek çok masaüstü bilgisayar ve gömülü işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz. Qt, MacOS 10.2.8+, X11 ile UNIX (Linux, FreeBSD, Solaris) ve Windows 98/NT/2000/XP ve üzerini desteklemektedir. Qt ile yazmış olduğunuz kodları bu platformlar arasında rahatça taşıyabilirsiniz.

Qt, başlangıçta paralı olarak piyasaya sürülmüştü. KDE masaüstü ortamı Ot ile geliştiriliyordu. Ancak bu ilk başlarda tepkiyle karşılandı çünkü o zamanlar Qt GPL lisanslı değildi. KDE gibi tamamen açık kaynak kodlu bir işletim sisteminin masaüstünün kapalı bir arayüz kütüphanesiyle geliştirilmesi tepki çekti ve bunun sonucunda Qt, GPL lisansı ile lisanslandı. Ancak siz ticari bir yazılım yapmak ve de kodlarınızı açmak istemiyorsanız Qt’nin ticari yazılımlar için olan sürümünü kullanabilirsiniz.

Qt genellikle görsel uygulamalar yazacak C++ geliştiricileri tarafından tercih edilmektedir. Ancak Qt yi sadece bir görsel uygulama kütüphanesiymiş gibi düşünmek de yanlış olur. Qt bünyesinde her türlü araç ve kütüphaneyi barındıran çok geniş bir ortamdır. Qt ‘nin içerisinde veritabanı ve network uygulamaları geliştirmek için gerekli birçok fonksiyon bulunmaktadır. Özellikle veritabanı konusunda Qt çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Qt,  Oracle,Ms Sql Server, Sybase Adeptive Server, IBM DB2, PostgreSQL, MySQL, Borland Interbase, SQLite, ve ODBC-uyumlu tüm veritabanlarını desteklemektedir.

Qt C++ geliştiricileri tarafından tercih ediliyor dedik. Peki, Qt ‘yi C++ dışında bir dil ile kullanmak mümkün müdür? Elbette. Qt’ nin C++ dışında Java, Phyton, Ruby, C# gibi dillerle de bağlantıları vardır.

Buraya kadar Qt nin birçok özelliğinden bahsetmiş olduk. Şimdi ise sizlere Qt araçları hakkında bilgi vermek istiyorum. Qt’ yi kurduğunuzda arayüz tasarlamak için kullanılan Designer programı da gelmektedir. Bu program ile hiç kod yazmadan tamamen sürükle bırak yöntemiyle çok güzel tasarımlar yapabilirsiniz. Projenizi açtığınızda gelen formun yanı sıra Designer programı ile oluşturdugunuz .ui uzantılı dosyadan istediğiniz kadar oluşturup projenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca Qt ‘ yi kurduğunuzda Assistant adlı programı da beraberinde geliyor. Buradan Qt hakkında aradığınız her türlü bilgiye ve de Qt nin hazır fonksiyon ve classlarına ulaşabilirsiniz.Ayrıca Qt uygulamalarını farklı dillere çevirebilmek için Linguistadlı programda beraberinde gelmektedir.